Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka?

Informacja prasowa
11marca, 2015 r.

Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka?

Coraz więcej mówi się o celiakii oraz alergii na gluten. Gdy dotykają one najmłodszych, przygotowanie posiłków może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście w sklepach możemy znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa. A gdy potrzebujemy sposobu na szybki posiłek, możemy sięgnąć także po dania gotowe. Warto wtedy poszukać tych, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także zdrowe.
Celiakia, czyli co?
Całkowita nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, to choroba na całe życie. Dotyka ludzi w każdym wieku, może być więc także zdiagnozowana u naszych dzieci. Stanowi jedną z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Gluten jest także jednym z najczęściej występujących alergenów. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej aż 10%-25% osób z alergiami pokarmowymi ma objawy uczulenia na to białko. W odróżnieniu do celiakii, nadwrażliwość występująca u dzieci, wraz z wiekiem może minąć. Jednak problemem przy tych schorzeniach jest fakt, że często pozostają nierozpoznane. Bóle brzucha, głowy, wysypka, niski wzrost lub nieprzybieranie na wadze – to niektóre z objawów, które powinny zwrócić naszą uwagę. Kiedy zauważymy je u dziecka, warto zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który w razie potrzeby zaleci wizytę u specjalisty. Pozwoli on nie tylko zdiagnozować chorobę, ale także podpowie, czy jest to celiakia, czy alergia na gluten.

Dieta bez glutenu

Choć to dwie różne jednostki chorobowe, podstawowym sposobem leczenia zarówno alergii na gluten, jak i jego całkowitej nietolerancji, czyli celiakii, jest odpowiednia dieta.
Gdy choroby dotyczą dzieci, jej zastosowanie i przestrzeganie to przede wszystkim prawdziwe wyzwanie dla rodziców. Trzeba poradzić sobie nie tylko z przygotowaniem odpowiednich posiłków, ale też wytłumaczyć pociechom, dlaczego nie mogą jeść wszystkiego, co ich koledzy, czy pilnować, aby nie podjadało niepolecanych na tej diecie produktów. Gluten to mieszanina białek roślinnych. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść pszenicy, jęczmienia, żyta, a także owsa, jeśli na opakowaniu nie ma znaku przekreślonego kłosa – wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Zakazana lista

Planując dietę bezglutenową dla dzieci trzeba najczęściej zmienić całkowicie zwyczaje żywieniowe. Na zakazanej liście zakupów znajdą się więc m.in. płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze czy tradycyjny makaron, ale także produkty mleczne czy, tak lubiane przez dzieci, parówki. W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie niezawierających glutenu. Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa – radzi Agnieszka Ślusarska -Staniszewska.

Dieta dla najmłodszych

Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych – tłumaczy Agnieszka Ślusarska–Staniszewska i dodaje: Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety. Warto poszukać przepisów na ciekawe potrawy bezglutenowe. Sporo dobrze znanych nam dań, można podać, zamieniając składniki na odpowiednie w tej diecie.
Gdy nie mamy pomysłu na obiad…

Kiedy jednak nie mamy pomysłu na posiłek, możemy sięgnąć po Dania Babci Zosi firmy SyS. Dla osób, które chcą wyeliminować gluten, rekomendowane są: barszcz ukraiński, botwinka, zupa grochowa, pomidorowa, koperkowa, kapuśniak, ryż z groszkiem i marchewką, z pomidorami i papryką, ze szpinakiem, jabłkami i rodzynkami oraz kasza gryczana z warzywami i z grzybami. Dania Babci Zosi są oparte na naturalnych składnikach. Gotowe dania warto także wykorzystać jako inspirację do przygotowania nowych i ciekawych potraw. Aby przygotować pyszną i zdrową zapiekankę z ryżu, którą każde dziecko będzie się po prostu zajadać, wystarczy mieć w domu ryż z jabłkami i rodzynkami z serii Dania Babci Zosi.

RYŻ Z RODZYNKAMI GOTOWANY NA MLEKU MIGDAŁOWYM ZAPIEKANY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW

2-4 porcje
czas przygotowania: do 30min
Danie wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy

SKŁADNIKI:

ZAPIEKANKA
400-500 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego )
1 torebka Ryżu z rodzynkami z serii Dania Babci Zosi
50 g migdałów w płatkach
2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego
1-2 łyżki syropu z agawy

KAKAO
300 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego )
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
2-4 łyżki syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE
W garnku podgrzewamy mleko. Gdy jest już gorące, dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala. W tym czasie jak ryż się gotuje rozgrzewamy piekarnik do 180-200 st. C. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Płatki migdałów mieszamy z syropem z agawy i łyżką oleju. Gorący ryż przekładamy do naczynia do zapiekania i całość przykrywamy migdałami. Tak przygotowaną zapiekankę, wstawiamy do piekarnika dosłownie na kilka minut, aż płatki migdałów się zrumienią. Przez ten czas możemy przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzewamy w garnuszku. Do pozostałego mleka dodajemy kakao, skrobię ziemniaczaną i syrop z agawy, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wolnym strumieniem wlewamy do niego mieszankę z kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2- 3 minuty. Zapiekankę i kakao podajemy na ciepło.

Dossier produktu:
Ryż z jabłkami i rodzynkami
Skład: ryż (min. 75%), jabłko suszone (11%) , rodzynka (11%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

Top