Ze świata firm

Warto było – nagrody w konkursie NHW rozdane – laureaci w Mediolanie, Rzeszowie i Białymstoku

Ponad 119 pasjonatów prawidłowego żywienia wzięło udział w IV edycji Konkursu żywieniowego NHW dla studentów i absolwentów organizowanego przez Nestlé Polska. Na laureatów czekały niezwykle atrakcyjne nagrody, m.in. staże, wyjazd do Mediolanu czy udział w konferencji naukowej. Jury nagrodziło aż trzynastu uczestników. Nagrody dla laureatów nie miały jedynie wartości

Ponad 119 pasjonatów prawidłowego żywienia wzięło udział w IV edycji Konkursu żywieniowego NHW dla studentów i absolwentów organizowanego przez Nestlé Polska. Na laureatów czekały niezwykle atrakcyjne nagrody, m.in. staże, wyjazd do Mediolanu czy udział w konferencji naukowej. Jury nagrodziło aż trzynastu uczestników. Nagrody dla laureatów nie miały jedynie wartości materialnej, przede wszystkim stworzyły dla nich możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy i spotkania z praktykami żywieniowymi.

Niezwykła przygoda w Mediolanie

Nagrodę główną – czyli wyjazd do Mediolanu zdobyła praca zespołowa studentek Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, przygotowana pod opieką ich mentorki. W ramach projektu odbył się również Konkurs dla Blogerów. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przepisu na potrawę zgodną z tematem IV edycji Konkursu – strategią portion guidance. Nagrodę wygrała, autorka bloga „Ostra na słodko”. Zwyciężczynie obu konkursów odwiedziły słoneczną Italię w dniach 21-23 września, zwiedziły m.in. siedzibę Nestlé Italia, czy wystawę EXPO 2015.

V Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i zwiedzanie fabryki Gerbera

Kolejną nagrodą w konkursie była możliwość uczestnictwa na V Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań Nad Otyłością w Białymstoku. Podczas tegorocznej edycji dietetycy, lekarze i psycholodzy próbowali znaleźć odpowiedź na pytanie „Czy otyłość ma płeć?”. Możliwość uczestnictwa w tego typu wydarzeniach to szansa na zdobycie sporej wiedzy – i studenci tę szansę wykorzystali! Potwierdzeniem zdobytych informacji są certyfikaty uczestnictwa w konferencji, dzięki którym można uzyskać aż 13,5 punktu edukacyjnego. To ważny element w pierwszych krokach ich kariery zawodowej.

Za zdobycie trzeciego miejsca laureatki miały okazję zwiedzić jedną z najnowocześniejszych na świecie fabryk specjalizujących się w produkcji posiłków dla niemowląt i małych dzieci – fabryki Nestlé Gerber w Rzeszowie.

Drzwi do kariery

Dodatkową nagrodą dla studentek i absolwentek, które zostały laureatkami Konkursu Żywieniowego NHW były 2 miejsca stażowe w Nestlé Polska S.A. Po rozmowach kwalifikacyjnych otrzymały je Katarzyna S. z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (Serwis Konsumenta w Kaliszu) oraz Magdalena M. z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (Centrum Nestlé w Warszawie). Przy wsparciu i współpracy doświadczonych pracowników zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne –czyli niezbędne elementy do rozpoczęcia  kariery zawodowej.

Oprócz inspirujących rozmów i spotkań uczestnicy konkursu bliżej poznali inicjatywę Nestlé – Nutrition, Health & Wellness popularyzującą prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ważnym elementem jest także możliwość przedstawienia młodym ludziom, rozpoczynającym swoją drogę zawodową, zasad funkcjonowania międzynarodowych korporacji. – Bardzo nas cieszy, że mogliśmy bliżej poznać laureatów konkursu. Rozmowy z ambitnymi młodymi ludźmi pokazują, że warto ich wspierać w pierwszych krokach zawodowej kariery. Największym sukcesem konkursu jest fakt, że studenci  zdobyli wiedzę i mobilizację do działania, które w przyszłości zaprocentuje – podsumowuje Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health&Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Właśnie zakończyła się jego IV edycja.


dostarczył infoWire.pl

  • Katarzyna Zadka.jpg
  • team-472488_640.jpg
  • IP_warto_bylo_20151020.pdf

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy